Lessen


1....2.....1,2,3,4!
We beginnen natuurlijk bij het begin: Hoe zit je goed achter zo’n drumstel? Hoe houd je die stokken precies vast? Wat gebeurt er als je die pedalen in trapt en wat voor geluiden maken al die verschillende trommels en bekkens? Als je een antwoord hebt op o.a. deze vragen leer je al snel hoe je leuke ritmes met je stokken op de trommels kunt spelen, terwijl je voeten je handen begeleiden met hun eigen ritme. En dat terwijl je hardop telt! Dat klinkt moeilijk, maar je zult zien dat je het kan!

Je eigen band!
Bij de drumschuur leer je hoe je al na een paar lessen met je favoriete muziek mee kunt spelen. Samenspel is namelijk erg belangrijk. Muziek maken is ook het leukst als je het bijvoorbeeld in een bandje doet. Daarom speelt Koen vanaf de eerste les vaak met je mee op bijvoorbeeld een basgitaar of piano, zodat je meteen leert hoe andere instrumenten samenwerken met het drumstel. Daar zul je veel aan hebben als je straks je eigen band op gaat richten! Jezelf horen drummen is ook heel leerzaam. Er is de mogelijkheid om de drumles op te nemen, zodat je alles thuis nog eens rustig na kunt luisteren.

Heavy Metal of jazz?
Smaken verschillen. En dat is maar goed ook! Bij de Drumschuur gaan we vanaf het begin in op het drummen in jouw favoriete stijl. Door luistervoorbeelden en meespelen met muziek bijvoorbeeld. Uiteraard zijn er een heel aantal basistechnieken die iedere drummer moet beheersen, of je nou wil beuken in een Heavy Metal band, of een jazzzangeres met brushes (kwastjes) wilt begeleiden in een chique restaurant. Ook als je al een gevorderd drummer bent maar eens wat puntjes op de i van je spel wilt zetten of je eens wil verdiepen in een andere stijl, ben je bij de Drumschuur aan het goed adres.

Burenruzie?
Als je echt goed wilt leren drummen is eens per week naar drumles gaan niet genoeg. Je zult moeten oefenen. En oefenen doe je op... inderdaad, een drumstel. Veel mensen zien het als een erg grote stap om een drumstel aan te schaffen. Een paar misverstanden:

- Veel te duur!! Dat hoeft niet. Er zijn al echt goede middenklasse beginnersdrumstellen te koop voor ongeveer €450,- Dat is veel goedkoper dan een saxofoon of piano en net zo duur als een goede gitaar bijvoorbeeld. Er zijn zelfs nog goedkopere nieuwe drumstellen te koop, maar die zijn vaak wel minder van kwaliteit. Ook een tweedehands drumstel (kijk maar eens op marktplaats) is een heel goede optie! Een paar goede merken zijn: Yamaha, Pearl, Tama, Ludwig, Sonor, Premier, DW.

- Al die Herrie!! Dat hoeft ook niet. ‘Gewone’ of akoestische drumstellen kun je heel goed op allerlei manieren dempen, waardoor je je buren in combinatie met goede afspraken over oefentijden, gewoon te vriend kunt houden. Er zijn ook electronische drumstellen. Daarbij kun je het volume zo luid zetten als je wilt. Er zitten echter ook heel wat nadelen aan zo’n electronisch drumstel..

- Waar laat ik ‘t? Een drumstel hoeft ook niet heel veel plek in te nemen. Een basisdrumset zonder allerlei extra toms en bekkens doet dat zowieso niet, maar je kunt ook kiezen voor een drumstel met wat kleinere maten zoals een set met een ondiepe 18 inch basdrum, dat scheelt. Een supercompacte electronische set: de Roland HD-1. Verder is het handig om naast een drumstel (en vergeet de stokken niet ) een lesboek en een metronoom thuis te hebben om mee te oefenen. Welk boek en metronoom vertelt Koen je tijdens de eerste les.

Wijsneus?
Wist je dat drummers slimmerikken zijn? (anderen noemen ze vaak wijsneuzen..) Uit Zweeds onderzoek blijkt dat je van drummen slimmer wordt. Wanneer je ritmisch trommelt zorgt dit voor stabiele hersengolven. Hierdoor verbetert op lange termijn niet alleen je IQ, je probleemoplossend vermogen krijgt er ook een enorme boost door. Volgens de onderzoekers is het effect tweeledig: van drummen word je slimmer, maar het zijn ook vooral slimmere mensen die kunnen drummen. Nog een goede reden om drumlessen te komen volgen bij de Drumschuur in IJmuiden!